STOFFEN ALS ZIJDE EN KATOEN HEBBEN MEER VARIABELE PRESTATIES

Een studie uit juni, gepubliceerd in de Journal of Hospital Infection, toonde aan dat maskers gemaakt van stofzuigerzakken een van de meest effectieve alternatieven waren voor chirurgische maskers, gevolgd door maskers gemaakt van respectievelijk theedoeken, kussenslopen, zijde en 100% katoenen T-shirts. .

Uit onderzoek van de Universiteit van Illinois bleek ondertussen dat een gloednieuwe vaatdoek iets effectiever was dan een gebruikt katoenen T-shirt bij het filteren van druppels wanneer iemand hoestte, niest of praatte. Uit die studie bleek ook dat een gebruikt shirt van zijde effectiever was in het filteren van druppels met een hoog momentum, hoogstwaarschijnlijk omdat zijde elektrostatische eigenschappen heeft die kunnen helpen kleinere virale deeltjes op te vangen.

De studie van de University of Chicago kwam echter tot een andere conclusie: die onderzoekers ontdekten dat een enkele laag natuurlijke zijde slechts 54% van de kleine deeltjes en 56% van de grotere deeltjes filterde. Daarentegen filterden vier lagen natuurlijke zijde 86% van de kleine deeltjes en 88% van de grote deeltjes bij lage luchtstroomsnelheden.

dgmondmasker.nl

medisch-mondkapje.nl